Get Adobe Flash player
конкурс-изложение Младежко техническо творчество ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Петък, 18 Ноември 2016 04:56

Над 60 отбора от цялата страна се включиха в първото издание на конкурса-изложение Младежко техническо творчество, чийто домакин от 27 до 29 октомври бъше Горна Оряховица. Първото по рода си за България събитие се организира от инициативен комитет, включващ Фондация „Милен Григоров”, НТС за Великотърновска област и фирми от региона, и със съдействието на Община Горна Оряховица.

В конкурса-изложение се включиха ученици от професионални училища, студенти и младежи, които работят във фирми, използващи иновативни изделия и технологии. Областите, в които се състезават те са мехатроника, машиностроене, електроника и електротехника, роботика, приложна механика. Участниците се представят с полезни модели, конструкции, изделия, макети, инструменти, софтуер или машини. Щандовете на изложението бяха разположени в Спортна зала „Никола Петров”.

„Подобен форум не е организиран през последните 25 години. Участие в изложението имаше и екипи от БАН и Фондация „Университет за деца”. Събитието е насочено към ученици, студенти  и бе посетено и много граждани.

Четири награди диплома и плакет на Община Горна Оряховица бяха връчени за „Действащ макет на насочен микрофон” на инж. Георги Георгиев и колектив от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” – Горна Оряховица; „Станция за запояване на платки с SMD елементи” на инж. Красимир Проданов и колектив от ПГ „Ген. Владимир Заимов” – Сопот; „Точково охлаждане с Вортекс-тръба”, на ПГХТ „Проф. Асен Златаров” - Горна Оряховица и „Play Whenever” на Станислава Георгиева и Радослав Бонев – Горна Оряховица.

Паралелно с конкурса-изложение бяха подготвени и съпътстващи мероприятия като ретро линия „От индустриалната ера до нашето съвремие”, техническа конференция, концерт с участието на младежки певчески и инструментални състави. Организацията и логистиката на изложението бяха също поверени изцяло на младежи.


Последно променен на Петък, 18 Ноември 2016 10:51