Get Adobe Flash player

 

 

Пътуване до Страсбург по програма „Евроскола“ за Професионална гимназия „ Генерал Владимир Заимов” – гр. Сопот

 

 

 

 

Младежкият дом в Пазарджик бе домакин на регионално състезание Евроскола организирано от Информационното бюро на Европейския парламент в България. В него взеха участие 12 отбора от Пазарджишка и Пловдивска област. Отборът на ПГ „ Ген. Владимир Заимов” гр. Сопот се пребори за участие в програмата. Училището ни бе представено от: Стефан Попов -10-а клас Лъчезар Пещерлиев – 10-а клас Кристина Дурева – 10-б клас Даниела Цочева -10-в клас Евгения Личева – 11-а клас Емилиан Праматаров – 9-в клас ( резерва)

 

 

Ръководител на отбора бе главен учител Мария Иванова. С отличното си представяне те осигуряват, възможност 24- ученици и 2 ръководители от училището да вземат участие в симулирано заседание на Младежки Европейски Парламент в Страсбург, Франция на 6.10.2017г.

 

Представянето на всеки отбор бе оценявано от жури в състав: Теодор Стойчев - ръководител на Информационното бюро на ЕП Андрей Новаков, член на ЕП (ЕНП), Бойко Благоев - ръководител на отдел „Комуникации“ в Представителството на Европейската комисия в България. Членовете на журито бяха силно затруднени при вземането на решенията си поради високото ниво на подготовка на учениците

 

Евродепутатът Андрей Новаков поздрави всички ученици, дошли в Младежкия дом в Пазарджик, за положените усилия и им даде ценни съвети за множеството възможности за усъвършенстване и реализация в Европейският съюз, но най-вече в България.

 

 

 

Програма „Евроскола“

 

Програма „Евроскола“ има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се включат чрез симулирани заседания в работата му и дори да гласуват неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни членки на ЕС прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент“. По време на своя парламентарен ден в Страсбург, около 500 европейски ученици участват в „заседания на комисиите“ и в пленарни заседания, разискват и гласуват резолюции, като разискванията се водят основно на френски и английски език. От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище и стават част от многоезични работни групи, сблъскват се с многообразието на различните национални и лингвистични особености в ЕС. Чрез необикновения урок на този ден се подкрепя европейското гражданско образование и, с дължимото уважение към културните и езиковите различия между държавите членки, се допринася за развитието на европейско съзнание.